Buren Mailing september 2024

In deze burenmailing:
Commando-overdracht DGLC
NAVO Interoperabiliteitsoefening 2024
Helicopter Weapen Instructor Course
Flight test
Koninklijke Luchtmacht nodigt u uit

Commando-overdracht DGLC
Op 22 augustus vond er een bijzondere gebeurtenis plaats op het Raadhuisplein in Venray: de commando-overdracht van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Onder toeziend oog van vrienden, familie, collega’s en omwonenden droeg kolonel Kuijpers na vier jaar het commando over aan kolonel Spanjer. De ceremonie werd muzikaal begeleid door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Kolonel Kuijpers blikte in zijn toespraak terug op een periode van grote veranderingen, waaronder het conflict in Oekraïne dat de noodzaak van luchtverdediging nog duidelijker maakte. Hij keek terug op zeven prachtige jaren bij het DGLC, waarvan vier jaar als commandant, en gaf het commando over aan zijn collega met de woorden: “Het DGLC is verreweg de beste eenheid waar je ooit leiding aan gaat geven.”

Kolonel Spanjer deelde zijn ambitie om van het DGLC de beste luchtverdedigingseenheid van de NAVO te maken en benadrukte de cruciale rol van luchtverdediging: “Het is het schild dat onze vrijheid bewaakt.”

Als erkenning voor zijn uitzonderlijke prestaties ontving kolonel Kuijpers het Ereteken van Verdienste in goud, uitgereikt door generaal Swillens.

NAVO Interoperabiliteitsoefening 2024
Kleine drones vormen een groeiend risico vanwege hun lage kosten en potentieel gevaarlijke aanpassingen. Daarom zoekt de NAVO voortdurend naar manieren om deze dreiging te detecteren, identificeren en neutraliseren. Technische interoperabiliteit speelt een cruciale rol, waarbij systemen effectief moeten kunnen communiceren. Dankzij gestandaardiseerde gegevensuitwisseling kunnen verschillende droneverdedigingssystemen naadloos samenwerken. Dit draagt bij aan een effectieve inzet tegen drones en het waarborgen van onze veiligheid.

De Luitenant‐generaal Bestkazerne is van 9 tot en met 20 september het toneel van de oefening Technical Interoperability Exercise 2024 (TIE24). Met deelnemers uit binnen‐ en buitenland werkt C‐UAS Joint Nucleus en NATO Communication and Information Agency (NCIA) aan de beste technologieën om de dreiging van drones tegen te gaan.

De oefening vindt plaats binnen de hekken van de kazerne, voor de omgeving zullen de drones niet hoorbaar of waarneembaar zijn aangezien ze op zeer lage hoogte vliegen en nauwelijks geluid produceren.

Nieuwsgierig hoe zo’n oefening er dan uitziet? Klik hier om een video te bekijken van de vorige editie (TIE23)

Apache gevechtshelikopter
Helicopter Weapen Instructor Course
Dit jaar wordt de Weapon Instructor Course (WIC) uitgevoerd. Aan deze training nemen diverse onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht en onderdelen van NAVO-partners deel.

De training is in blokken verdeeld en vindt plaats in verschillende delen van Nederland. Van 11 tot en met 13 september wordt boven de Peel getrained door het Defensie Helikopter Commando (DHC). Deze training heeft de focus op de complexe samenwerking tussen militairen in de lucht en op de grond. Tijdens deze oefening kunt u de Apache gevechtshelikopter en de F16 in de lucht waarnemen. Ook kunt u mogelijk commando’s tegen komen die vanaf de grond meedoen in de oefening. Er wordt laag gevlogen door de Apache gevechtshelikopter. De oefening vindt overdag plaats.

Alt tekst
Gulfstream G650ER
Flight test
Op 26 en 27 september zullen een aantal flight tests uitgevoerd worden met de Gulfstream G650ER. Voor deze tests vliegt dit toestel een aantal keer laag over de start- landingsbaan vliegen vanuit verschillende richtingen. Daarbij worden vanaf de grond metingen uitgevoerd. De vliegbewegingen zullen in de ochtend en vroeg in de middag plaatsvinden.

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over de Gulfstream en waarvoor dit toestel gebruikt wordt? Klik hier om naar de website van Defensie te gaan.

Masterclass Vrede en Veiligheid
Koninklijke Luchtmacht nodigt u uit
Op 24 september vindt in het Parktheater Eindhoven de Masterclass vrede en veiligheid plaats. Commandant der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal André Steur gaat, onder leiding van presentator Marcel van Herpen, in gesprek met studenten, belanghebbenden en andere geïnteresseerden over de vraag ‘hoe zorgen we er samen voor dat we vrede en veiligheid in Nederland behouden?’

Masterclass Vrede en Veiligheid
Datum: 24 september
Aanvang: 15:00 (inloop vanaf 14:30 uur)
Adres: Theaterpad 1, Eindhoven

De masterclass is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. Aanmelden kan via www.demasterclass.nl en is verplicht.

Reactieformulier

Heeft u een idee, verzoek of opmerking voor ons?